Trening forebygger demens
Visste du at én gåtur i uken kan redusere risiko for demens med inntil 50 prosent? For Sussi (57) er dette hennes største motivasjon til å holde seg i aktivitet. Hun har tross alt planer om å bli årets mormor - hvert år!
Kategori
Trening og treningstips
- Hvis ikke dette er motivasjon til å holde seg litt i aktivitet så vet ikke jeg! Jeg vil kunne holde følge med barnebarna mine, kunne leke med dem og ikke minst holde hjernen frisk slik at jeg kan skape minner jeg kan huske i mange år fremover.
Vi kommer tilbake til årets mormor, men først er vi veldig nysgjerrige på hvordan trening også kan påvirke hjernen vår i så stor grad. Vi har dykket ned i mye interessant forskning rundt trening og demens, blant annet det Ole Petter Hjelle, norsk hjerneforsker, viser til i sin bok «Sterk hjerne med aktiv kropp».
Hvordan kan trening forebygge demens?
Hjelle forteller i sin bok om den aldrende hjernen. I en gjennomsnittlig menneskehjerne er det 86 milliarder nerveceller. I løpet av livet dør et betydelig antall av disse nervecellene som en normal del av aldringsprosessen. De færreste av oss utvikler demens, men de fleste av oss vil med alderen bli glemsomme. Hippocampus, hukommelsessenteret vårt, er det første hjerneområdet som svekkes med alderen.
Den gode nyheten er at forskning viser at det er mulig å bremse hjernens aldring med fysisk aktivitet. En studie fra Finland viser at av 1449 pasienter som ble fulgt i 21 år, hadde de som hadde vært fysisk aktive minst to ganger i uken (minimum 30 minutter hver gang)
Reduserte risikoen for å utvikle demens med 50 %!
En helt ny studie fra Sverige viser enda mer oppsiktsvekkende virkninger av fysisk aktivitet. 1462 svenske kvinner ble i perioden 1968 til 2012 fulgt for å se i hvilken grad det å være i god fysisk form midt i livet ville redusere risikoen for å utvikle demens når man ble eldre, og resultatet er mildt sagt oppsiktsvekkende:
- Det viste seg at kvinnene med god kondisjon hadde 88 % lavere sannsynlighet for å utvikle demens i forhold til gruppen som hadde medium god kondisjon. Sammenliknet med gruppen som hadde dårlig kondisjon var reduksjonen i risiko enda større.
De aller fleste av oss er godt opplyst om hvordan fysisk aktivitet kan forebygge hjerte- og karsykdommer og diabetes. Når vi nå vet at fysisk aktivitet i tillegg forebygger demens er det ingen grunn til ikke å gjøre som Sussi; bestem deg for å være i litt aktivitet hver dag – og ikke overtenk det å komme seg i bevegelse!
Ikke gjør så stor greie ut av treningen
Sussi har alltid vært aktiv, for henne ligger bevegelse i ryggmargen. Men hun møter mange på hennes alder som sier de ikke kan begynne å trene nå, når de aldri før har gjort det. Da gir Sussi ett godt råd:
- Slutt å tenke på at du må på trening, det er så mange som har motforestillinger mot å gå inn på et treningssenter. Tenk på hva du kan gjøre i hverdagen for å bevege deg litt mer. Gå til butikken i stedet for å kjøre, ta trapper i stedet for heis, stå opp en halvtime tidligere og gå deg en tur. Lek mer med barnebarna!
Sussi har sett det så mange ganger; når folk først oppdager gleden ved å være i aktivitet får man energi og overskudd til det man ønsker i hverdagen. Og for mange som først finner treningsgleden er veien plutselig mye kortere inn på et treningssenter, der du garantert vil finne en gruppetreningstime som får treningshjertet til å svulme enda mer.
Men for Sussi, som elsker å være med mennesker, er det sosiale fellesskapet nesten viktigere enn noe annet. Der henter hun masse energi!
Det sosiale aspektet helsefremmende i seg selv
Ifølge Hjelle er det store gevinster å hente på å trene sammen med andre. Forskning viser at sjansen for å lykkes med en livsstilsendring, som for eksempel å bli mer fysisk aktiv, øker dersom du er en del av et fellesskap. Å trene sammen med noen andre gjør også aktiviteten mer forpliktende. De fleste av oss trenger en som kan motivere oss og «dra oss» med på trening de dagene sofaen er mest forlokkende. Og så er det noe fint ved det å bli savnet, sier Sussi. Som når man har uteblitt fra en gruppetime og de andre spør: «Hvor var du forrige uke?».
Styrketrening øker markant blant eldre
Resultater fra Levekårsundersøkelsen 2019* viser at stadig flere eldre trener styrketrening. Dette er godt nytt, da det er store helsegevinster å hente ved å trene styrke minst to ganger i uken.
Sussi har også sett denne utviklingen på sitt SATS-senter og synes det er spesielt fint å se at godt voksne damer tør å prøve styrketrening. Den arenaen har kanskje tradisjonelt vært forbeholdt menn, men kvinner har så store gevinster å hente på å styrke hele kroppen. Sussi selv har trent styrketrening i flere år og er ikke i tvil om effekten:
- Jeg kjenner jeg blir sterk både utvendig og innvendig ved å trene litt styrke hver uke. For meg er dette en viktig forebygging, jeg vet jo at man blir svakere og mindre bevegelig med årene. Med fokus på styrke i viktige støttemuskler kan jeg ha en sterk holdning og unngå skader.
Prosjekt «Årets mormor»
Mange av oss drives av en større motivasjon når vi først kommer i gang med treningen. Noen har meldt seg på halvmaraton, noen vil bestige en fjelltopp, mens andre vil trene seg sterk etter skade. For Sussi er hennes barnebarn den største motivasjonen:
- Jeg la ut et bilde av meg selv på Instagram der jeg trente knebøy med det ene barnebarnet på skuldrene. Og da fikk jeg så mange tilbakemeldinger, blant annet var det en som skrev at jeg måtte være årets mormor! Og det var da jeg kjente denne sterke motivasjonen i meg: jeg skal faktisk bli årets mormor hvert år!
Og når Sussi ser den lekne gleden i øynene til barnebarna når de stadig ber om «bare en knebøy til, mormor», ja da er hvert eneste minutt på treningssenteret verdt det!
Kilder:
Ole Petter Hjelle, «Sterk hjerne med aktiv kropp»
*Levekårsundersøkelsen er en intervjuundersøkelse blant et representativt utvalg av den norske befolkningen som er 16 år eller eldre. Undersøkelsen har ingen øvre aldersgrense. Undersøkelsen gjennomføres som telefonintervju, og i alt 6080 personer svarte på undersøkelsen.