Styrketrening: den glemte helse-anbefalingen
Helsedirektoratet anbefaler alle voksne å trene styrke to ganger i uken, og helsegevinstene er store!
Kategori
Trening og treningstips
Underkommunisert helseanbefaling
Du har nok fått med deg helsemyndighetenes anbefaling om at det er bra med 150 minutter i uken med fysisk aktivitet som får fart på blodomløpet, eller 75 minutter med høy intensitet per uke, eller en kombinasjon av moderat og høy intensitet. Mindre kjent for de fleste er det at helsemyndighetene også har klare anbefalinger når det gjelder styrketrening:
Voksne og eldre bør trene regelmessig styrketrening, der øvelser som gir økt muskelstyrke til de store muskelgruppene (f.eks. lår, sete, bryst og rygg) bør utføres to eller flere dager i uken.
Muskelstyrkende aktivitet kan inngå i minimumsanbefalingen om minst 150 minutters moderat intensitet, men kan også legges til som ekstra aktivitet for økt gevinst.
DERFOR ER STYRKETRENING VIKTIG FOR DEG
Styrketrening er bra uansett alder, men jo eldre man blir desto viktigere. Muskelmassen og muskelstyrken reduseres etter fylte femti år, og målet med styrketrening er å forsinke denne prosessen. Muskelstyrkende aktivitet er viktig for å opprettholde muskelstyrke, i tillegg til at det gir deg god koordinasjon og balanse. Vegard Ølstørn, Country PT & Treatments Manager i SATS, er klokkeklar på at alle voksne bør prioritere styrketrening:
Hvis alle hadde erfart hva en sterk kropp gjør for den fysiske funksjonen i dagliglivet, ville alle prioritert det. Det er så store helsegevinster å hente ved å trene opp styrke i de store muskelgruppene, og med riktig styrketrening vil muskelmassen enkelt både kunne opprettholdes og økes. De positive helsegevinstene vil bl.a. være mindre plager i muskler og ledd, økt energi og overskudd samt økt generell livskvalitet og en enklere hverdag.
Ifølge SSB står muskel- og skjelettplager for så mye som nær halvparten av alle sykemeldinger i løpet av et år. Med riktig forebygging gjennom styrketrening kan mange av disse sykemeldingene unngås. I tillegg belønnes du altså med en sterk kropp som gjør deg langt mindre skade- og plageutsatt.
De mindre kjente gevinstene av styrketrening
Mange forbinder nok fremdeles styrketrening med tunge vekter og store muskler. Og det sier seg kanskje selv at styrketrening gjør deg sterkere. Men styrketrening har også positive virkninger på hjerte- og karfunksjon, blodsukkerregulering, forebygging av beinskjørhet, vektkontroll, depresjon, angst, fysisk funksjon i dagliglivet og generell livskvalitet.
Når du trener store styrkegrupper, som bein, øker du også hvileforbrenningen. Slik vil styrketrening kunne ha innvirkning på midjemålet som er avgjørende for å minimere risiko for hjerte- og karsykdommer.
Dette bør styrkeprogrammet inneholde
Ifølge Helsedirektoratet bør styrkeprogrammet omfatte øvelser for de store muskelgruppene i bein, armer, mage, skulder og ryggmuskulatur. Styrking av bein, som er kroppens største muskelgruppe, vil også påvirke holdningen din.
Hvis du ikke har noen erfaring med styrketrening kan du oppsøke råd hos oss i SATS. En personlig trener gir deg tilpassede treningsprogram som sikrer deg en trygg gjennomføring og en progresjon som passer ditt mål for treningen.
Fem gode grunner til å trene styrketrening
Du forebygger tap av muskelmasse. Styrketrening er eneste oppskrift for å øke muskelmassen.
Ved å styrke opp viktige muskelgrupper minsker du risikoen for skader. Du behøver verken å løfte tungt eller kjøre avanserte øvelser.
Du forebygger muskel- og skjelettplager.
Du blir sterkere fysisk i tillegg til at styrketrening virker positivt på den mentale helsen.
Du forebygger hjerte- og karsykdommer.
Kilder: Helsedirektoratet, SSB