Slik lurer du hjernen til å elske trening
Har du svart belte i å finne på unnskyldninger for ikke å trene? Hva med å spille evolusjonen et puss og heller lure hjernen til å elske trening?
Kategori
Trening og treningstips
Vi er late av natur
Evolusjonen har gitt oss en hjerne som maner til aktivitet kun når det er nødvendig. Våre forfedre som levde for to-tre millioner år siden, utviklet seg til naturlig atleter fordi de var tvunget til det. De måtte jage dyr og fange dem for å skaffe seg mat. Deres aktivitet var altså drevet av et rent overlevelsesinstinkt. Samtidig fortalte hjernen dem at de skulle holde seg mest mulig i ro når de ikke jaktet, for ikke å havne i kaloriunderskudd.
Men i dag trenger jo ingen av oss å være aktive for å overleve? Og når du ikke lenger trenger å jakte etter neste måltid, må du faktisk lure hjernen til å tro at aktivitet er nødvendig. Og vi vet jo om alle helsefordelene ved å trene, så opplyst er vi i dag. Men paradokset er at hjernen, som ikke er blitt nevneverdig oppgradert på over ti tusen år, fremdeles gjør det den kan for at du ikke skal forbrenne kalorier.
Lær av kidsa!
Nå kan det nesten høres ut som om de ubevisste kreftene er så sterke at det nesten er umulig å komme seg opp av sofaen. Slik er det heldigvis ikke!
Personlig trener i SATS ELIXIA i Finland, Aleksi Paju, oppsummerer formelen for å lykkes med trening slik:
- Gjør trening til noe morsomt, gjør det lenge nok til at det blir en vane og finn din indre motivasjon til å fortsette.
Aleksi utdyper og sier at de som lykkes med treningen er de som knekker koden der trening ikke lenger er noe man bare må komme seg på, men at man faktisk kjenner at man har lyst til å bevege seg. Men hvordan knekker man den koden?
-For det første må du bruke litt tid på å finne noe du liker å gjøre. Her er det mange som blir litt utålmodige og etter tre ganger på den samme gruppetimen slår fast at trening ikke er helt deres greie. Mange er kanskje også forvirret over tilbudet på treningssenteret og med gruppetimer man ikke aner hva er, blir terskelen høy for å prøve. Skal du finne noe du liker må du kanskje derfor utfordre deg selv litt.
Se på kidsa, hvordan de kaster seg ut i lek. Det er ikke sånn at de har en plan for hva de skal gjøre når de løper uti friminuttet, men de kjenner bare på en lyst og et behov for å bevege seg. Klatre, løpe, hoppe og balansere. Noen ganger tror jeg vi voksne lettere hadde kommet oss i bevegelse om vi senket ambisjonene og kastet oss mer ut i det. Pakk bagen, kom deg på treningssenteret, start et sted – gå på tredemølla, tren litt overkropp og litt underkropp. Så lærer man jo mer for hver gang!
Aleksi forteller at han har drevet med street workout (calesthenics) i mange år. Dette er en form for trening med egenvekt der du kan bli supersterk, men Aleksi har aldri noensinne tenkt på det som trening når han kaster seg ut i street workout:
- For meg er dette treningsformen der jeg rett og slett ikke tenker på at jeg trener. Jeg leker og utfordrer kroppen min. Jeg ser muligheter til bevegelse overalt når jeg holder på. Og det beste av alt er den følelsen jeg får av å virkelig utfordre hva kroppen er i stand til å gjøre!
-Hvor lenge må man holde på før det blir morsomt å trene?
- Det ligger i naturen vår å motså alt som er nytt og fremmed. Det å være inaktiv blir jo på en måte noe trygt og godt. Man skal over en dørstokk og kanskje flere terskler før man litt ukomfortabel entrer treningssenteret. Og da starter jobben med å finne noe du liker bedre enn å ligge på sofaen!
Men når du først finner den aktiviteten som får hjertet til å banke litt ekstra, og du klarer å opprettholde denne aktiviteten, da har du omgjort treningen til en vane. Generelt sies det at det tar ca. to måneder å etablere en ny vane, så vær tålmodig!
-Trener du fordi alle sier du må?
Har du kjent etter hvor motivasjonen din kommer fra? For mange er en første drivkraft til trening den ytre motivasjonen, det som lyser mot deg fra alle forsider spesielt i januar: «Kom i gang med treningen!» eller «Slik går du raskt ned i vekt!»
Men skal du klare å etablere en fast treningsrutine, en god vane, så trenger denne motivasjonen å komme innenfra. Du kan godt bli inspirert av andre til å komme i gang, men skal du klare å opprettholde motivasjonen må det være deg som ønsker en forandring. Aleksi bruker første timen med sine PT-kunder på å finne deres egen motivasjon for å trene:
- Du må finne ut hvorfor du ønsker å trene. Selv om noen har fått deg hit til treningssenteret, så er du jo her. Og det betyr at det finnes en motivasjon også innenfra hos deg selv.
Aleksi pleier å spørre sine PT-kunder hvorfor de ønsker å trene. Ofte kan det umiddelbart komme noen svar som er basert på motivasjonen utenfra, og medlemmene svarer det de er forventet å svare.
- Hvis en av mine kunder svarer at de ønsker å trene for å holde seg i form, så utfordrer jeg ofte med å spørre hvorfor det er viktig for dem å holde seg i form. Da kommer det ofte svar som er motivert innenfra: at de vil holde seg i form for å kunne leke med barna, at de vil holde seg i form for å få mer energi i hverdagen, at de ønsker å føle seg sterkere fysisk og psykisk. Og når denne motivasjonen er satt ord på skjer det ofte magiske ting!
Aleksi sin brannfakkel er at alle starter i det små. Ikke sikt deg inn på Mount Everest, start med en gåtur. Sett deg små mål som er mulige å nå på kort sikt, det er så mye mer motiverende enn disse langsiktige målene!
- Om motivasjonen din er å holde deg i form for å unngå livsstilsykdommer, så er jo det et bra mål i seg selv. Men enda mer motiverende er det om du for eksempel bestemmer deg for at første delmål er å klare å gå trappen fire etasjer hver dag på jobb uten å bli andpusten. Veien blir målet, for når du klarer å gå trappen har du samtidig gått mange skritt i riktig retning mot bedre helse!