Slik finner du den indre motivasjonen til å trene
Sliter du med å komme i gang med treningen? Her deler vi seks tips til hvordan du kan overvinne dørstokkmila.
Kategori
Trening og treningstips
La oss si det som det er: Det er tungt å komme i gang. Uten en indre motivasjon som drivkraft, kan terskelen for å snøre på seg joggeskoene være inderlig høy. Mye å gjøre på jobb? Sliter med å finne en ledig luke i kalenderen? Eller kanskje du ikke orker tanken på å bevege deg ut i det våte, mørke eller kalde været?
Vi vet jo at trening er bra for oss, likevel er det lekende lett å gi etter unnskyldningene så fort de melder sin ankomst.
Les også: Derfor er vi late
Indre motivasjon viktigere enn ytre motivasjon
– Vi skiller mellom indre og ytre motivasjon. Ytre motivasjon er det kognitive aspektet som går på at du ønsker å trene fordi du for eksempel vil komme i form eller ta av noen kilo. Indre motivasjon derimot, går på selve følelsen – at du ønsker å trene fordi belønningen ligger i den positive opplevelsen. Folk som er indre motivert, drives av at det som er hardt er positivt, sier psykolog Karen Kollien Nygaard.
Ifølge Kollien Nygaard er det helt essensielt å finne den indre motivasjonen for å opprettholde en trengingsflyt over tid.
– Folk som trener regelmessig og som er i god fysisk form opplever trening som noe positivt. Det er noe med det å kjenne at man «virker». Vi er tross alt skapt for å være i bevegelse, og så vet vi jo at fysisk aktivitet har stor effekt på det mentale, sier Kollien Nygaard.
Å finne frem til den indre motivasjonen er naturligvis ikke gjort over natten. Her deler Kollien Nygaard seks tips som forhåpentligvis kan hjelpe deg et stykke på vei:
1. MØT UNNSKYLDNINGENE
For ja, de kommer – helt uavhengig av hvor mye treningserfaring du har. Nøkkelen er derfor å planlegge hvordan du møter disse unnskyldningene. Minn deg selv på hvorfor du ønsker å trene og fokuser på det positive som venter i andre enden. For det blir faktisk bedre.
– Som mennesker har vi en tendens til å trekke oss unna det som er ubehagelig. Kroppen er som en minnepinne som umiddelbart varsler «dette er trygt» eller «dette er ikke trygt» når vi setter i gang med en aktivitet.
- Dersom vi har erfart å mestre noe, har vi betraktelig høyere odds for å få det til neste gang vi prøver. For hver gang vi opplever at «dette var jo ikke så ille», styrker vi troen på egen evne til å mestre, forklarer Kollien Nygaard.
2. Lag en plan for treningen
Det er bare å innse at døgnet ikke kommer til å få flere timer. Vi må derfor prioritere og sette av tid til treningen. Sett deg ned med avtaleboka og finn noen passende tidspunkt. Passer det best på ettermiddagen – eller er det kanskje enklere å få til før jobb? Gjør det enkelt for deg selv ved for eksempel å pakke treningsbagen og en ekstra niste kvelden før.
– Treningen må inn i agendaen, lag en plan for treningen på samme måte som du lager en plan for alt annet i hverdagen. Det er mange som ikke er realistiske på at trening ikke alltid kan komme i tillegg til alt annet, og da er det lett å falle av. Det kan være lurt å forplikte seg, for eksempel ved å lage en avtale med en venn eller en personlig trener, råder Kollien Nygaard.
3. Ikke vær for streng
Det tar tid å etablere ny vaner, så vær litt tålmodig med deg selv. Begynn rolig, og øk volum og intensitet gradvis. Er du sliten og slapp etter en lang dag på jobben kan en moderat treningsøkt være det du trenger.
- Det er summen av fysisk aktivitet som teller, så ikke tenk at hver økt trenger å innebære blod, svette og tårer. Og ikke glem: All trening er bedre enn ingen trening.
– Det kan ta tid å komme inn i den gode treningsflyten, og i starten er det ubehagelig. Husk å heie på deg selv, og be nære personer i livet ditt om å gjøre det samme, sier Kollien Nygaard.
4. FINN EN TRENINGSFORM DU TRIVES MED
Synes du trening er kjedelig? Da bør du prøve noe nytt. Fysisk aktivitet er så mangt, og du trenger verken stampe på mølla i timevis eller løfte vekter til den store gullmedalje for å komme i god form. Det aller viktigste er at du finner en treningsform som passer deg, og som får deg til å fortsette. Trening skal være gøy! Test en ny time på treningssenteret, eller få med deg kjæresten eller en venn på partrening.
– Det er viktig å velge rett nivå. Mange begir seg ut på altfor hard trening, noe som er en av de vanligste grunnene til at vi faller ut av treningsvaner, forteller Kollien Nygaard.
5. Ta deg tid til å kjenne på effekten
Du tar sit-up på sit-up, men ser ikke effekten? Vi har lett for å lete etter fysiske bevis på at treningen duger. Å endre fysikken tar tid, men for hver økt vi gjennomfører skjer det noe med kroppen. Ta deg tid til å stoppe opp og kjenne etter hva treningen gjør med deg. Har du litt mer overskudd, er konsentrasjonen bedre eller er du generelt litt lettere til sinns?
– Vi er så hastige, vi løper bare videre. Vi bør ta oss tid til å legge merke til effekten av treningen. Etter en økt skal man kjenne at man har brukt kroppen. Det betyr ikke at vi skal ha veldig vondt, man at vi kjenner at treningen styrker. Det er mange som tenker jo hardere, jo bedre, men det er ikke nødvendigvis riktig. En jevn utvikling av kondisjon, styrke og bevegelighet er det beste, sier Kollien Nygaard.
Les også: Trening gjør deg lykkelig
6. Aksepter at du har dårlige perioder
De færreste av oss har en jevn treningsflyt måned etter måned, år etter år. Men det er ingenting galt med det. I stedet for å miste motet og tenke at løpet er kjørt, er det mye god læring i å akseptere og reflektere rundt hvorfor motivasjonen dabbet av.
– Å komme i god form er ingen kvikk-fiks, og alle har vi dårlige perioder. Forskning har vist at «4-måneders-knekken» er et vanlig fenomen. Da begynner automatikken å slå inn, og sløvheten kommer snikende tilbake. Men da er det ikke verre enn å fortsette, fremfor å fokusere på de gangene du ikke trente. Ha en nysgjerrig innstilling til kroppen, og spør deg selv hvorfor du sklei ut.
- Livet leves fremover, og det handler om å prøve seg fram, oppmuntrer Kollien Nygaard.