Tren med PT og bli en bedre løper
Uansett om du er nybegynner eller en erfaren utøver som trener til løp, vil du ha god effekt av å trene med en personlig trener.
Kategori
Trening og treningstips
Er du en av dem som tenker at du er i for dårlig form til å trene med personlig trener, eller kanskje er du en erfaren løper som vet det meste allerede? I så fall bør du tenke på nytt. En personlig trener er en super investering, uavhengig av om du nettopp har startet med kondisjonstrening, eller om du har holdt på en stund.
Når du begynner å trene med PT, vil det alltid være med utgangspunkt i den formen du er i nå. Det er viktig å få en god progresjon, trene riktig og ta skritt for skritt. En personlig trener er vant til å møte alle typer mennesker i ulik form, og tilpasse treningen etter det.
Les også: Kom i gang med en personlig trener
Bård Solhaug er PT hos SATS Solli, og har lang erfaring innen idrett. Han er norgesmester i kettlebells, og har drevet med klatring og kampsport i over 20 år. Han er opptatt av forebyggende trening og ser mange fordeler med å trene kontrollert og spesifikt sammen med en personlig trener.
Viktig å kjenne makspulsen
– Mange eier en pulsklokke, men ikke like mange kjenner makspulsen sin. Skal du komme i best mulig form er det helt vesentlig å trene i riktig pulssone til rett tid, uansett om det gjelder langkjøring eller intervaller. Og for de aller fleste er det fornuftig å få eksperthjelp til å styre intensiteten og mengden på treningen, sier Bård.
– Det er også viktig å se på hvordan du løper. De færreste har sett seg selv løpe, og det er mye en PT kan fange opp med for eksempel en løpsanalyse. Teknikken er viktig, både for å forebygge og unngå skader, men også for å ha best mulig løpsøkonomi. Det handler om å forflytte deg mest mulig effektivt framover.
Les også: Slik trener du på tredemølle
– Dessuten er det mange som glemmer at styrketrening også er viktig for å holde seg skadefri og få et bedre løpesteg. Generell styrketrening er helt topp, men om løp og prestasjon viktig, kan det være smart å spisse styrketreningen nettopp mot det.
Forebygge skader
For mange er det et stort skritt og kanskje litt skummelt å trene med en personlig trener, og de fortsetter heller på egen hånd. Bård Solhaug er tydelig på at jo dårligere form du er i, desto viktigere er det å få en god start.
– Jeg ser stadig at folk starter på null og trener mye på kort tid, blant annet for å komme i form til et løp. Da øker skaderisikoen betraktelig, ofte med typiske kne- og ankelskader. Dette er klassiske overbelastningsskader som gjerne kommer av mangel på grunnleggende styrketrening og selvsagt den jevne belastningen det er å løpe. En PT vil hjelpe deg med å etablere et program med trygg og effektiv progresjon, forteller Bård.
Jørgen Mathisen har trent i flere år på egen hånd, og synes det er gøy med løp og konkurranser. Nå trener han én gang per uke med PT Bård Solhaug.
– Etter noen år med konkurranser merker jeg at det er vanskelig å ha den progresjonen jeg ønsker. Du kan lese mye om både teknikk og trening, eller trene med venner, men en PT har spesifikk kompetanse som ingen andre kan bidra med, sier Jørgen.
Lærerikt med løpsanalyse
– Jeg ønsket først og fremst å få hjelp av PT til spesifikk styrketrening for å forbedre både teknikk og hastighet. Vi startet med en løpsanalyse, som var veldig informativt og lærerikt. Alle snakker om god løpsøkonomi, men hva betyr det egentlig, skal jeg anstrenge meg minst mulig når jeg løper?
Bård filmet meg mens jeg løp, og hadde flere umiddelbare korrigeringer både i forhold til hastighet og teknikk. Det er enkle grep, men du må vite hva du skal se etter, fange det opp og gjøre noe aktivt med det. Det er ikke enkelt når du trener alene, men helt supert å gjøre i samarbeid med en PT, forteller Jørgen.
Jørgen har trent endel styrke på egen hånd, og kan mye om trening. Men han manglet kunnskap om styrketrening spesielt tilpasset løping, den treningen som kunne ta han en skritt videre.
– Bård er veldig flink til å tilpasse treningen til mitt nivå. Uansett om du er nybegynner eller mer avansert, er det viktig å huske på at PTen ser og respekterer det nivået du er på. Det er ingen grunn til å være engstelig, eller føle at du ikke er i god nok form.
Jeg ser på treningen med PT som et stort pluss, og en anledning til å trene både trygt, riktig og målrettet. Og for de som har trent en stund handler det først og fremst om å jobbe på en effektiv måte for å ta treningen til et nytt nivå, sier Jørgen.
Effektive treningsøkter med PT
Trening er en viktig hobby for Jørgen, men med små barn har han begrenset med tid. – Jeg kan ikke legge inn fem økter i uka, er jeg heldig blir det tre, men som oftest bare to. Og dersom én av de øktene er med PT, føler jeg at treningen blir mer effektiv.
Bård Solhaug understreker at én økt med PT kan være bedre enn flere litt slappere økter på egen hånd. – Det er viktig med kvalitet i det du gjør. Jeg er småbarnspappa selv og vet hvor hektisk det kan være. Det er fint å kunne møte hverandre som mennesker også, at jeg i tillegg til å være en personlig trener forstår og ser hvordan hverdagen til Jørgen er, og hva vi kan tilrettelegge for, sier han.
– Som PT følger jeg opp for hver uke. Hvordan har egentreningene vært, hvordan var intensiteten og opplevelsen av denne, hva kan vi justere? Og jeg følger gjerne opp på SMS eller mail, det er bra å få et innblikk i treningshverdagen til Jørgen.
Vil du også trene med PT? Her finner du informasjon om hvordan du kommer i gang med en personlig trener, og hvilket opplegg som passer best for deg.
SATS har også treningsprogrammer du kan bruke.