Søvnmangel fører til økt apetitt og søtsug
Når du sover dårlig, øker sultfølelsen og søtsuget. Hvorfor er det sånn, og hva kan du gjøre med det?
Kategori
Mat og helse
Vi trenger søvn for at kroppen og hjernen skal restituere seg. Søvnmangel fører til dårligere immunforsvar, konsentrasjonsevne og kreativitet, men også til økt sultfølelse og søtsug. Søvnproblemer kan derfor gjøre det vanskeligere for deg som vil spise sunt, og kan være til hinder for vektreduksjon.
Søvnmangel kan gi overvekt
Søvnmangel med økt sultfølelse og søtsug fører ofte til at vi spiser mer, og fremfor alt at vi lettere faller for fristelsen med mat som inneholder mye sukker. Og selv om vi skulle klare å legge bånd på oss og ikke spise dårligere enn vanlig, kan søvnmangelen føre til at vi legger på oss fordi kroppens energiforbruk under hvile blir lavere ved søvnmangel.
Ved et kaloriunderskudd med etterfølgende vektreduksjon, har man sett at personer som sover dårlig, taper mer muskelmasse enn personer som sover bedre og spiser like mye. Hvis du sover godt og spiser mindre enn du forbruker, har du altså lettere for å redusere kroppsfettet og beholde muskelmassen. Også treningsresultatene kan påvirkes av søvnmangel, siden det kan være vanskeligere å orke å ta seg helt ut under treningen.
Det er ikke bare når vi sover dårlig at vi blir ekstra søtsugne. Tretthet i seg selv gjør at vi trekkes mot rask energi. Det er derfor vi ofte vil ha noe godt foran TV-en om kvelden, selv om atferden i seg selv ofte også er innlært. Neste gang du blir søtsugen utpå kvelden, bør du i stedet se det som et signal på at du bør legge deg. Å spise raske karbohydrater kan i stedet gjøre deg våken slik at innsovningstiden blir lengre.
Stress er den vanligste grunnen til søvnmangel
Det er imidlertid ikke farlig for helsen å sove litt for lite nå og da. Ofte sover vi bedre natten etter en natt med dårlig søvn. Hvis du har vanskeligheter med å sovne og våkner lett om natten over en lengre periode, kan det hende at det er stress og bekymringer som ligger bak. Stress er den vanligste grunnen til forstyrrelser i nattesøvnen. Søvnmangel gir også en økning i stresshormonene i kroppen, og dette kan fort gi en ond sirkel som det er vanskelig å komme ut av.
Les også: Stress kan føre til overvekt
6 tips til bedre søvn
Unngå koffeinholdige drikker som kaffe, te, cola og energidrikker de siste seks timene før du skal legge deg.
Beveg deg i løpet av dagen. Trening gjør deg trett og reduserer mengden stresshormoner i kroppen som ellers kan virke forstyrrende på nattesøvnen.
Unngå lys fra TV og nettbrett de siste to timene før leggetid. Slå av lampene hjemme en stund før du skal sove.
Unngå helst også alkohol, røyking og snusing, siden dette påvirker søvnkvaliteten.
Ro deg ned to timer før leggetid, og ha gjerne en kveldsrutine, for eksempel at du først tar et bad, deretter pusser tennene og leser en bok.
Ha det mørkt, stille og kjølig på soverommet.