This is a test environment

Bli medlem
Finn treningssenter
Medlemskap
  • Trening
    Treningsstudio
    SATS Online
    SATS Yoga
    Treningsprogram
    Øvelser
  • Gruppetrening
    Book gruppetrening
    Gruppetimer på SATS
  • PT
    Personlig trener
    Boot Camps
  • SATS app
    Barnepass
    Badstu
    Fysioterapi
    SATS-produkter
    Kroppsanalyse på SATS
  • Bedriftshelse
    Smarte arbeidsgivere
    Glade ansatte
  • Trening og treningstips
    Styrketrening
    Motivasjon og mental trening
    Trening og menstruasjonssyklus
    Trening for gravide og etter fødsel
    Yoga og fleksibilitet
    Kondisjonstrening
    Gå ned i vekt
    Bli definert og veltrent
    Hjemmetrening
    Kom i gang med trening
    Fysioterapi
  • Våre medlemmer
    PT-historier
    Intervjuer
    Historier
  • Mat og helse
    Kost og ernæring
    Oppskrifter
Kundeservice
Logg inn
Bli medlemLogg inn
  1. Mat og helse
  2. Kost og ernæring
  3. Palmeolje – en dårlig fettkilde for miljø og helse

Palmeolje – en dårlig fettkilde for miljø og helse

Palmeolje påvirker både mennesker, dyr og natur negativt. Hvordan påvirker palmeoljen kroppen, og hvilke næringsmidler inneholder palmeolje?

Kristine Symreng
Kristine Symreng
ernæringsrådgiver

Kategori

Mat og helse

Palmeolje og miljø

Dyrking av oljepalmer skjer ofte i områder som tidligere har vært regnskog. Det påvirker både miljø og dyreliv. Når regnskogen hugges, frigjøres drivhusgasser fra bakken. I varmere klimaer kreves også flere plantevernmidler. I motsetning til rapsolje, som er en vekselbruksplante, dyrkes palmeolje intensivt på åkrene og jorden får ikke tid til å restituere seg.

Palmeolje og helse

Palmeolje består for en stor del av den mettede fettsyren palmitinsyre, som i henhold til det meste av den vitenskapelige litteraturen gir økte nivåer av LDL-kolesterol. LDL er kjent som det farlige kolesterolet, og har en tendens til å danne plakk i blodkarene. Anbefalingen er derfor å holde inntaket av mettet fett på et lavt nivå og gå over til flerumettede fettsyrer som blant annet finnes i fet fisk.

Et høyt inntak av palmeolje har også blitt koblet opp mot økt kreftrisiko. Ved oppvarming av palmeolje og andre vegetabilske oljer dannes stoffer som kan øke faren for kreft. Det kreves imidlertid et høyt inntak gjennom mange år for at dette skal få noen praktisk betydning. Så lenge du ikke lever av industriproduserte småkaker, trenger du ikke uroe deg for dette.

Hvorfor brukes palmeolje?

Palmeolje brukes i næringsmiddelindustrien og har positive egenskaper når det gjelder blant annet struktur, smak og oksideringsstabilitet. Det betyr at for eksempel småkakene henger sammen, gir god smak og ikke harskner like lett som om de hadde vært laget med raps- eller olivenolje.

Slik holder du inntaket av palmeolje nede

Næringsmidler som inneholder palmeolje er småkaker, wienerbrød og andre konditorvarer, og finnes også som ingrediens i margariner. For å redusere inntaket av palmeolje handler det ganske enkelt om å redusere inntaket av industrielt produserte kaker og bakverk. Så lenge dette ikke utgjør noen stor del av kostholdet ditt, trenger du ikke være bekymret.

SATS

  • Dette er SATS
  • Bedrift
  • Jobbe i SATS
  • Presse
  • SATS Rewards
  • Investor
  • WhistleBlower
  • Åpenhetsloven
  • Treningssenter

Trening

  • Book gruppetrening
  • Gruppetimer
  • Personlig trener
  • Boot Camps
  • Øvelser
  • Treningsstudio
  • SATS Online
  • SATS Yoga
  • Treningsprogram

Inspirasjon

  • Bedriftshelse
  • Trening og treningstips
  • Våre medlemmer
  • Mat og helse

Hjelp

  • Personvernerklæring
  • Kontakt kundeservice
  • Logg inn
  • Vilkår og regler
Copyright © SATS 2014 - 2025 • Slik håndterer vi cookies og personvern.