Når bør du tøye?
Tøye eller ikke tøye etter en treningsøkt? Dette er et omdiskutert og av og til følsomt tema som mangler ett enkelt svar. Når bør du tøye ut, og når er det best å la være?
Kategori
Trening og treningstips
Det finnes situasjoner der tøying eller stretching fyller en viktig funksjon, men det finnes også situasjoner når det er til mer skade enn gagn. Først og fremst er det viktig å vite hva de to ulike formene «dynamisk tøying» og «statisk tøying» betyr.
Dynamisk og statisk tøying
Den statiske tøyingen er den de fleste kjenner til og utfører etter trening. Det er når du strekker ut muskelen slik at den strammes, og holder stillingen i alt fra 10 sekunder opp til flere minutter.
Les også: Den ultimate guiden til yoga
Dynamisk tøying er når du beveger deg fram og tilbake mellom stram og avslappet tilstand. Denne typen kalles ofte bevegelighetstrening, selv om begge formene kan bidra til økt bevegelighet.
Når bør du unngå å tøye?
Før en treningsøkt. Statisk tøying bør unngås før en treningsøkt om du vil beholde eksplosiviteten og spensten i musklene. For eksempel før en intervalløkt. Muskelen kan sammenlignes med en gummistrikk som i normal stilling har god elastisitet. Tøyer du statisk før en økt, strekkes muskelen ut og blir slapp. Å løpe raskt med slappe muskler, går ikke særlig fort.
Hvis du har hypermobile ledd. Hypermobilitet betyr at leddene dine kan bøyes for langt. Det vanligste er at knær eller albuer kan overstrekkes slik at leddene går forbi «rett arm/ben» og bøyes litt bakover. Å bøye leddene for langt kan være skadelig. Derfor bør personer med hypermobile ledd ikke tøye disse leddene.
For å unngå stølhet. Her peker i prinsippet all forskning i samme retning. Tøying vil ikke redusere sannsynligheten for stølhet etter avsluttet økt. Prioriter heller en nedtrapping på slutten av økten for å gi kroppen bedre forutsetninger for restitusjon.
De to første døgnene etter en brist eller strekk i muskulaturen. Ta det med ro de to første døgnene, men etter det kan tøying være et godt hjelpemiddel for å få rehabiliteringen til å gå raskere.
Når bør du tøye?
Ved aktiviteter som krever ekstrem bevegelighet (ballett og annen dans) har statisk tøying en konkret funksjon. Den må imidlertid utføres mer eller mindre hver dag for at effekten skal beholdes. Ellers vil muskelen gå tilbake til utgangstilstand.
Som oppvarming kan dynamisk tøying brukes til å myke opp muskler og ledd og forberede kroppen på aktivitet.
Hvis du er skadet, kan du i enkelte tilfeller jobbe aktivt med tøying for å hjelpe kroppen med rehabilitering. Ta kontakt med for eksempel en fysioterapeut, som kan gi deg bestemte øvelser.
Tøying er for mange et behagelig innslag i treningen, og en god måte å roe seg ned på. Den følelsen er viktig. Siden det som oftest ikke er farlig å tøye, kan du godt fortsette hvis du vil og føler at det gjør deg godt.
Vil du ha flere gode tips om hvordan du kan forbedre bevegeligheten og bli mer fleksibel? Sjekk ut hvilken treningsform som passer best for deg.