Derfor er det smart å trene med PT etter graviditet
Det kan være tungt å komme i gang med trening igjen etter graviditet og fødsel. Trener du med PT er du garantert en trygg og effektiv start, og en ekstra push til å komme i gang.
Kategori
Trening og treningstips
Kristin Larsen har jobbet som PT siden 2005, og har lang erfaring med trening både under og etter svangerskap. Hun ser ofte at det kan være tungt å komme i gang etter et svangerskap og fødsel. Og nettopp derfor er det en god investering å få hjelp av en personlig trener.
- Kroppen forandrer seg etter et svangerskap, den har vært gjennom både store endringer og påkjenninger. Kvinner er forskjellige, og de opplever både graviditet og fødsel på ulike måter. Derfor er det fint å få støtte og hjelp som er tilpasset akkurat deg og ditt nivå, sier Kristin.
- Noen trenger mye hjelp, mens andre bare ønsker en forsikring om at treningen er ok og innenfor trygge rammer.
Kombiner PT med egentrening
Marte Bjella Gulliksrud begynte å trene 2-3 måneder etter fødselen, og har hatt én fast treningsøkt de siste tre ukene med PT Kristin. I tillegg trener hun én gang per uke på egen hånd.
- For meg er det viktig å vite at jeg gjør øvelsene riktig, først og fremst i forhold til magen. Jeg vil ikke gjøre noe galt, og da er det å trene med PT bare en bonus. Jeg vet at Kristin passer på at jeg gjør øvelsene riktig, hun pusher meg til å gi det lille ekstra og hun vet når det er på tide å legge på mer vekter eller å utvide med nye øvelser. Da er jeg trygg, og kan bare nyte hele treningsøkten, sier Marte.
Les også: Kom i gang med en personlig trener
Kristin forteller at det er andre runde hun trener med Marte. - Etter hennes første fødsel hadde vi noen økter, og så har Marte trent på egen hånd i mellomtiden. Og nå, etter den andre fødselen er vi i gang igjen. Kroppen forandrer seg mellom hvert svangerskap, og derfor er det viktig å tilrettelegge øvelser i forhold til det. Marte var i utgangspunktet i god form, og trengte bare få noen forsikringer om at hun kunne gjøre det hun ønsket.
Prioriter tid til deg selv
Mange nybakte mødre kan oppleve at det er vanskelig å sette av tid til trening. Det er mye annet som skjer, og noen ganger er det faktisk mer slitsomt å komme seg av gårde, enn å gjennomføre selve treningen. Marte forteller at hun bevisst setter av tid, og anstrenger seg for å komme på trening.
- Jeg blir litt egoistisk i forhold til trening fordi det er så viktig for meg. Og da får datteren min bare henge med. Nå når jeg er i permisjon er det enkelt å trene på dagtid. Jeg har henne med og benytter meg av barnepass på senteret.
Det viktigste med treningen for Marte, er det lille rommet med egentid, hvor hun ikke trenger å ta vare på noen andre. - Tvert i mot er det noen som tar vare på meg og mine behov, som pusher meg og følger opp. Det er luksus, både mentalt og fysisk, sier hun.
- Og så er det godt å kunne snakke om noe annet også. Det er viktig å nyte det lille pusterommet midt oppe i hele mammarollen. Og det er godt å bli fysisk sliten, ikke bare sliten av for lite søvn.
Gode råd for å komme i gang
For mange nybakte mødre kan det være et stort skritt bare det å komme seg på trening, og ikke minst å trene med en personlig trener. Kristin Larsen har gode råd som kan gjøre det litt enklere.
- Det er sikkert greit å få i gang hverdagen først, etablere noen gode rutiner. Og så er det bra å komme i gang med den fysiske treningen, og tenke at det er en fin investering i både deg selv og barnet.
Du angrer aldri på en økt du har gjennomført. En passe god økt er alltid bedre enn å la være.
Viktig med knipeøvelser
Regel nummer 1 er å ha kontroll på bekkenbunnen før du starter med tung trening. Og aller helst ha gjort knipeøvelser gjennom svangerskapet. I hvert fall bør du komme raskt i gang med knipeøvelser etter fødselen, slik at du gradvis kan øke styrke og intensitet etter hvert. For å unngå at det ikke blir noen varige skader, er det viktig at bekkenbunnmuskulaturen er sterk nok til å tåle den belastningen du starter med.
Trening og amming
Ammer du, er det et par ting å tenke på. Det er viktig å amme før du trener, og å drikke nok både før, under og etter trening. Ha på dobbelt sports-BH om du skal trene kondisjonstrening.
Spis litt før trening, og ha gjerne med mat så du kan spise rett etter trening. Har du barn med på trening, er det smart å spise mens du ammer. Mødre som ammer bruker ekstra mye energi, og blir lettere dehydrert. Det er derfor viktig å planlegge nøye.
Sørg for gode sko
Sjekk at skoene fortsatt passer. Føttene blir ofte litt bredere under graviditet, så det kan være at skoene du brukte under graviditeten ikke nødvendigvis passer like bra etterpå.
Hvorfor bruke PT etter graviditet?
Å trene med en PT er et helt personlig opplegg. Det er kun for deg og din kropp og den formen du er i akkurat nå. PTen sørger for trygg og motiverende trening, sikrer fremgang, og passer på at øvelsene gjøres riktig.
Trener du kun på egen hånd er det enkelt å bli stående på samme sted, kanskje fordi du på et tidspunkt gjorde noe som var ubehagelig, og ikke våger forsøke igjen. Da er det tryggere å la være. PTen kan se og veilede deg trygt videre, og sørge for at du overvinner både frykt og hindre, sier Kristin Larsen. - Og husk alle endorfinene du frigjør når du trener, det er rene lykkehormoner.
Til alle nybakte mødre, ikke vær så opptatt av at alle økter skal være så harde eller lange. Alt er bedre enn ingen ting. Legg terskelen der du klarer, og snakk gjerne med PTen om hvordan dere aller best kan tilrettelegge for dine behov. Det skal være fleksibelt, du kan til og med få øvelser du kan gjøre hjemme.
Og husk - en PT er like mye en opplæring og veiledning. Du betaler i praksis for alle øktene du gjennomfører både med og uten PT. Du lærer noe for hver eneste økt, som du kan ta med videre på egentrening, om det er hjemme, ute eller på senteret.
Er du motivert til å komme i gang med treningen? Her finner du en rekke ulike treningsprogram skreddersydd for deg som har vært gjennom graviditet og fødsel.