Velg riktige løpeklær
Liker du å løpe utendørs, men har ikke helt oversikt over hvilke materialer som er best når det blir kaldt, vått og værhardt? Vi forteller deg hvordan du velger riktige klær til all slags vær.
Kategori
Trening og treningstips
Om sommeren kommer kan vi stort sett løpe i hva som helst uten at det får store konsekvenser. Om vinteren er det derimot annerledes, da kan klærne dine være avgjørende for:
Om løpeturen i det hele tatt blir noe av
Om du føler deg tung og ubevegelig
Om du begynner å fryse
Om du får gnagsår
Selve livet – husk at du må være synlig i mørket
Velg klær som puster
Først og fremst er det selvfølgelig viktig at klærne sitter godt, men i tillegg må de også puste for å holde huden så tørr som mulig. Om vinteren er temperaturen lavere, så hvis svetten ikke fordamper like effektivt, er faren stor for at du skal bli unødvendig våt og kald. Materialer som for eksempel bomull anbefales ikke, siden de mangler denne evnen. Undertøyet bør også være i funksjonsmateriale.
I tillegg er det livsviktig at klærne er utstyrt med refleks. Mange produsenter av treningstøy har blitt flinkere til å ha refleks på plagg som er beregnet på utendørs bruk, men av og til kan den bli litt for diskret. Et godt refleksprodukt er armbåndene med lysdioder, for eksempel 2C Safety LED sportsarmbånd. Disse finnes i ulike typer der du enten kan feste båndet rundt armen, rundt midjen eller rundt benet, så lyser eller blinker de konstant mens du løper.
Dette gjør at du også er synlig i mørket for andre fotgjengere og syklister som ikke har like kraftige lykter å lyse opp refleksene med som en bil.
Velg gode materialer
Det finnes flere materialer som passer, avhengig av hvor lett du fryser.
Merinoull
Dette materialet har flere gode egenskaper. I tillegg til at det puster, varmer materialet også når det blir fuktig og vått. Det er også antibakterielt i seg selv, noe som betyr at du ikke trenger å bekymre deg for svettelukt, og det kan brukes om igjen et par ganger før det trenger å vaskes.
Materialet klør ikke og kan med fordel brukes som undertøy, altså nærmest kroppen. Vær oppmerksom på at en del produsenter gjerne reklamerer med at et plagg er av merinoull, men når du ser på lappen, viser det seg å være bare 50 % eller mindre. Det er altså smart å alltid se på lappen når du skal finne riktige materialer.
Syntetiske materialer som polyamid og polyester
Disse materialene kan også brukes både som undertøy og mellomlag (utenpå undertøyet), siden det er hurtigtørkende og bra til å transportere fukt. Det er ikke like varmt som merinoull, men tørker fortere.
Klær som er laget av disse materialene, har en tendens til å begynne å lukte vondt ganske fort, så vær nøye med å vaske dem i 60 grader for å drepe bakteriene. Gjør dette selv om det står 40 grader på vaskelappen. Du må derimot regne med at logoen på plagget vaskes bort, det er som regel den som ikke tåler 60 grader.
GORE-TEX Active
Dette materialet kan med fordel brukes som ytterplagg, siden det er både vann- og vindtett, samtidig som det har veldig god pusteevne. Active er lett, mykt og smidig, noe som gir god komfort. Teknologien bak dette materialet er avansert, men vær oppmerksom på at det finnes flere ulike typer GORE-TEX-materialer, og ikke alle passer til løping.
Slik unngår du gnagsår
Passformen er viktig, spesielt hvis du skal være lenge ute. Et godt utgangspunkt er å se nærmere på sømmene. Unngå sømmer som ikke er innsydd. En vanlig feil er å løpe i tights eller trøyer som er beregnet på styrketrening. Det er forskjell på sømmer og passform selv om du ikke merker det umiddelbart.
I dag finnes det også limte sømmer som er helt uten sytråd for å minimere risikoen for gnagsår og gi enda bedre komfort. Slike plagg er imidlertid litt vanskeligere å vaske siden de ikke tåler høye temperaturer eller tørking i tørkeskap, så vær nøye med vaskerådene når det gjelder slike plagg.
Les også: 5 tips til løping i mørket
Er du interessert i løping og kondisjonstrening? Her har vi samlet mange av våre treningstilbud for deg som vil ha bedre kondisjon.