11 tips for deg som ønsker å komme i gang med treningen
Å komme i gang med treningen kan føles overveldende og vanskelig, men det trenger ikke være det. Her er noen enkle tips som kan hjelpe deg med å kickstarte treningen din og gjøre den til en del av daglige rutiner.
Kategori
Trening og treningstips
Kom i gang med treningen - 11 tips for planlegging, motivasjon og rutine
Når du skal komme i gang med treningen, er det mye som må falle på plass. Hverdagskabalen må gå opp, du trenger inspirasjon og motivasjon, samt en plan for hvordan du skal legge opp treningen din. Ved å bryte ned alt i mindre deler blir det lettere å både komme i gang og etablere en god treningsrutine. Her har vi samlet 11 tips som kan hjelpe deg på veien:
1. Sett realistiske mål som motiverer deg til å komme i gang med treningen
Det første du kan gjøre for å komme i gang med treningen er å sette deg et realistisk mål. Det er viktig at du velger mål som passer dine forutsetninger. Du kan for eksempel sikte på å klare en armheving uten å stå på knærne, løpe en mil uten å stoppe, kunne holde balansen på ett bein i over 30 sekunder, eller lære hele koreografien på dansekurset denne terminen.
2. Bestem faste dager og tider for trening
For å komme i gang og etablere en rutine med treningen kan du ha noen faste dager og tider. Prøv å holde deg til planen din, selv om jobb, familie eller venner krever oppmerksomheten din.
3. Start treningen i moderat tempo - uavhengig av om du føler deg helt utrent eller har en grunnform fra tidligere
Det er vanlig å begynne for hardt når man kommer i gang med treningen, uavhengig av om man føler seg helt utrent eller har en grunnform fra tidligere. Hvis du for eksempel går fra å ikke trene i det hele tatt til å trene fem ganger i uken, er det stor risiko for å overbelaste kroppen eller skade deg. Begynn heller rolig og øk gradvis. To ganger i uken er en passe startdose. Etter noen uker kan du øke til 3-4 treningsøkter.
4. Book treningsøktene for uken allerede på søndagskvelden
Bestill treningsøktene dine for uken allerede på søndagskvelden. Hvilke treningsøkter er favorittene dine? Hvilke treningsformer er du nysgjerrig på? Når øktene er booket og klare, blir det enklere å planlegge og opprettholde motivasjonen for kommende uke.
5. Prøv ulike treningsformer
For at du skal føle deg motivert og fortsette å trene, er det viktig at du finner en treningsform som motiverer deg. Prøv derfor gjerne ulike former for trening for å finne det rette. Hvis du finner flere treningsformer, er det bare positivt, da kroppen har godt av allsidig trening. Det kan også være at en bestemt type trening motiverer deg i en viss periode. Hvis du etter en stund føler en nedgang i motivasjonen, kan du prøve en annen type trening og se om du føler deg mer ivrig. Et tips er også å kombinere trening online med trening på treningssenteret.
6. Tren for din egen skyld
Trening er best når den utgår fra dine egne forutsetninger og mål, men noen ganger kan det være utrolig inspirerende å få treningstips og målbilder fra andre. Det er imidlertid en forskjell på å la seg inspirere og å sammenligne seg med andre. Hver kropp er unik, og det er derfor både morsommere og bedre å trene for din egen skyld.
7. Få hjelp av en personlig trener for å komme i gang og opprettholde en treningsrutine
Noen treningsøkter med en personlig trener gir deg masse inspirasjon og nyttig kunnskap. En sertifisert personlig trener hjelper deg også med å utføre alle øvelsene med god teknikk. På den måten minsker du risikoen for overanstrengelse og skader. Pluss at du får personlig oppmuntring når du trenger det mest!
Ta en titt på våre skreddersydde PT-timer her!
8. Motiver dine venner og kolleger til også å komme i gang med treningen
Det er deilig å ha treningskamerater av mange grunner. Hvis dere er flere som booker trening samtidig, blir det både enklere og morsommere å komme seg i gang, og dere kan motivere hverandre gjennom hele treningsøkten. Kanskje kan du planlegge en lunsjtrening en gang i uken med kollegene dine og en treningsdate med vennene dine i helgen?
9. Skriv en treningsdagbok
Skriv ned hvilke dager du trener, hva du trener, og hvordan du føler deg. Etter noen uker kan du se hvor mye du har trent og hvordan du har følt deg under treningsøktene. Dette kan gjøre det enklere å identifisere hvilken trening du ser mest frem til og hvilke øyeblikk som føles utfordrende. På den måten blir det enklere å inkorporere mer av den treningen du liker, og prøve å finne motivasjon for det som føles tøft.
10. Ikke gi opp!
Det vil være tider hvor treningen føles tøff og motivasjonen svikter. Det er helt naturlig. Hvis og når dette skjer, er det viktig å ikke gi helt opp. Hvis du ikke kan trene i en uke eller to, så gjør det ingenting. Tenk over om du trenger å justere målene dine, finne ny inspirasjon, prioritere hverdagen annerledes, eller rett og slett trenger en kort pause fra treningen.
11. Viktig å ta tid for restitusjon når du kommer i gang med treningen
Kroppen trenger alltid tid til restitusjon etter trening. Det kan imidlertid være ekstra viktig at kroppen får mye tid til restitusjon når du akkurat har begynt å trene. Det blir mange nye bevegelser og forskjellige typer belastninger som kroppen ikke er vant til. Sørg derfor for at du ikke bare planlegger treningen din, men også restitusjon og nedkjøling. Et tips er å booke økter der du ikke belaster musklene, men heller myker opp kroppen på dypt plan. SATS tilbyr for eksempel Recover, Flexibility og Yin Yoga i våre lokaler, eller sjekk ut våre Mobility-økter tilgjengelig på SATS Online.
Her kan du også lese om forskjellige øvelser som kan hjelpe deg med å roe ned.
Kom i gang med treningen hos SATS
Vi på SATS mener at det bør være enkelt og smidig å komme i gang og gjøre treningen til en naturlig del av hverdagen. Vi har for eksempel over 80 velutstyrte treningssentre over hele Norge, og tilbyr SATS Online for deg som foretrekker hjemmetrening. Uansett om du vil trene på et av våre treningssentre eller hjemme i stua, hjelper vi deg med å komme i gang og nå dine treningsmål. Les mer om våre ulike medlemskap her.