This is a test environment

Bli medlem
Finn treningssenter
Medlemskap
  • Trening
    Treningsstudio
    SATS Online
    SATS Yoga
    Treningsprogram
    Øvelser
  • Gruppetrening
    Book gruppetrening
    Gruppetimer på SATS
  • PT
    Personlig trener
    Boot Camps
    Fysioterapi
  • SATS app
    Barnepass
    Badstu
    Fysioterapi
    SATS-produkter
    Kroppsanalyse på SATS
  • Bedriftshelse
    Smarte arbeidsgivere
    Glade ansatte
  • Trening og treningstips
    Styrketrening
    Motivasjon og mental trening
    Trening og menstruasjonssyklus
    Trening for gravide og etter fødsel
    Yoga og fleksibilitet
    Kondisjonstrening
    Gå ned i vekt
    Bli definert og veltrent
    Hjemmetrening
    Kom i gang med trening
    Fysioterapi
  • Våre medlemmer
    PT-historier
    Intervjuer
    Historier
  • Mat og helse
    Kost og ernæring
    Oppskrifter
Kundeservice
Logg inn
Bli medlemLogg inn
  1. Mat og helse
  2. Kost og ernæring
  3. FODMAP – kostbehandling for deg med IBS

FODMAP – kostbehandling for deg med IBS

Kanskje du har hørt om FODMAP men ikke riktig forstått hva kostbehandlingen går ut på og hvem den retter seg mot? SATS kostholdskonsulent forklarer begrepet, en kur som hjelper ca. 70 prosent av pasienter med IBS.

Kristine Symreng
Kristine Symreng
ernæringsrådgiver

Kategori

Mat og helse

Hva er IBS?

Har du ofte oppblåst mage? Da kan det være IBS – Irritable Bowel Syndrome – du lider av. Det er en av våre vanligste magesykdommer, og man regner med at ca. 10 til 15 prosent av Norges befolkning lider av IBS eller irritabel tarm på norsk. Symptomene er magesmerter, oppblåsthet, diaré og forstoppelse. Også tretthet, depresjon og angst har vært koblet opp mot IBS. Årsaken til IBS er fortsatt ukjent, men en teori er ubalanse i tarmfloraen. En annen forklaring kan være stress.

Kostbehandling – FODMAP

Den kostbehandlingen som i dag anbefales for IBS, er FODMAP. Den innebærer at næringsmidler som inneholder ikke-nedbrytbare karbohydrater først fjernes helt og deretter langsomt innføres i kostholdet igjen. Målet er å identifisere hvilke næringsmidler magen reagerer på.

Kostbehandlingen gjøres i samarbeid med en ernæringsekspert som er spesialist på IBS, og som gir deg lister med næringsmidler du skal unngå og deretter ta inn igjen i kostholdet.

FODMAP

FODMAP - fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler.

FODMAP er en gruppe karbohydrater som brytes ufullstendig ned i tynntarmen og passerer videre til tykktarmen. Blant matvarene som inneholder FODMAP finner vi hvete, bygg, rug, epler, løk, hvitløk, purre, jordartisjokker, asparges, rødbeter, bønner og linser. FODMAP-stoffene forårsaker ikke IBS, men redusert inntak av dem lindrer symptomene. FODMAP-stoffene øker væskemengden i tarmen og øker gassdannelsen fra tarmbakterienes nedbrytning av karbohydratene.

FODMAP

Oligosakkarider: Deles inn i fruktooligosakkarider (løk, hvitløk, korn) og galaktooligosakkarider (belgfrukter)

Disakkarider: Inkluderer laktose. Tas kun bort i elimineringsfasen, og introduseres igjen senere. Merk at sukrose (hvitt sukker) er et disakkarid, men som ikke hører inn under FODMAP

Monosakkarider: Inkluderer fruktose. Fruktoserik mat er honning, eple og pære

Polyoler: Naturlig søtningsmiddel som finnes i blant annet sopp, mais og avokado

Generelle ernæringsråd ved IBS

I tillegg til å redusere inntaket av FODMAP-stoffer i kosten, anbefales det også for personer med IBS å spise regelmessig, drikke vann mellom måltidene i stedet for til maten, og fokusere på oppløselig fiber som kan brytes ned i tarmen. Denne typen fiber finner vi i frukt, grønnsaker og havre. Hvis du har IBS, bør du også være forsiktig med koffein, alkohol, søtningsmidler av polyoler og drikke som inneholder kullsyre.

IBS og gluten

FODMAP har ingenting å gjøre med gluten. FODMAP er en gruppe karbohydrater, og gluten er et protein. De finnes i de samme matvarene, for eksempel pasta og brød som er laget av hvete. Hvis man er overfølsom for hvete og ikke har verken hveteallergi eller cøliaki (glutenintoleranse), er det antakelig fruktooligosakkarider man reagerer på, ikke gluten.

I en ny norsk studie så man at mange IBS-pasienter som oppga at de var sensitive for gluten, hadde det bedre med gluten enn dem som unngikk gluten. Da de i stedet fjernet FODMAP-stoffene, fikk de bedre resultater (1).

Det er viktig å få riktig diagnose

Hvis du har mageproblemer eller andre symptomer som du mistenker kan skyldes IBS, bør du gå til fastlegen og få dette undersøkt. Det er viktig å utelukke cøliaki, hveteallergi eller eventuelt andre sykdommer med lignende symptomer.

Hvis du har store problemer med magen, bør du ikke fjerne FODMAP-stoffene fra kosten på egen hånd. Næringsmidler som inneholder FODMAP-stoffer, er ofte næringsrike matvarer og bør bare fjernes fra kosten ved konstatert IBS – og i samråd med en ernæringsfysiolog.

SATS

  • Dette er SATS
  • Bedrift
  • Jobbe i SATS
  • Presse
  • SATS Rewards
  • Investor
  • WhistleBlower
  • Åpenhetsloven
  • Treningssenter

Trening

  • Book gruppetrening
  • Gruppetimer
  • Personlig trener
  • Fysioterapi
  • Boot Camps
  • Øvelser
  • Treningsstudio
  • SATS Online
  • SATS Yoga
  • Treningsprogram

Inspirasjon

  • Bedriftshelse
  • Trening og treningstips
  • Våre medlemmer
  • Mat og helse

Hjelp

  • Personvernerklæring
  • Kontakt kundeservice
  • Logg inn
  • Vilkår og regler
Copyright © SATS 2014 - 2025 • Slik håndterer vi cookies og personvern.