FODMAP – kostbehandling for deg med IBS
Kanskje du har hørt om FODMAP men ikke riktig forstått hva kostbehandlingen går ut på og hvem den retter seg mot? SATS kostholdskonsulent forklarer begrepet, en kur som hjelper ca. 70 prosent av pasienter med IBS.
Kategori
Mat og helse
Hva er IBS?
Har du ofte oppblåst mage? Da kan det være IBS – Irritable Bowel Syndrome – du lider av. Det er en av våre vanligste magesykdommer, og man regner med at ca. 10 til 15 prosent av Norges befolkning lider av IBS eller irritabel tarm på norsk. Symptomene er magesmerter, oppblåsthet, diaré og forstoppelse. Også tretthet, depresjon og angst har vært koblet opp mot IBS. Årsaken til IBS er fortsatt ukjent, men en teori er ubalanse i tarmfloraen. En annen forklaring kan være stress.
Kostbehandling – FODMAP
Den kostbehandlingen som i dag anbefales for IBS, er FODMAP. Den innebærer at næringsmidler som inneholder ikke-nedbrytbare karbohydrater først fjernes helt og deretter langsomt innføres i kostholdet igjen. Målet er å identifisere hvilke næringsmidler magen reagerer på.
Kostbehandlingen gjøres i samarbeid med en ernæringsekspert som er spesialist på IBS, og som gir deg lister med næringsmidler du skal unngå og deretter ta inn igjen i kostholdet.
FODMAP
FODMAP - fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler.
FODMAP er en gruppe karbohydrater som brytes ufullstendig ned i tynntarmen og passerer videre til tykktarmen. Blant matvarene som inneholder FODMAP finner vi hvete, bygg, rug, epler, løk, hvitløk, purre, jordartisjokker, asparges, rødbeter, bønner og linser. FODMAP-stoffene forårsaker ikke IBS, men redusert inntak av dem lindrer symptomene. FODMAP-stoffene øker væskemengden i tarmen og øker gassdannelsen fra tarmbakterienes nedbrytning av karbohydratene.
Generelle ernæringsråd ved IBS
I tillegg til å redusere inntaket av FODMAP-stoffer i kosten, anbefales det også for personer med IBS å spise regelmessig, drikke vann mellom måltidene i stedet for til maten, og fokusere på oppløselig fiber som kan brytes ned i tarmen. Denne typen fiber finner vi i frukt, grønnsaker og havre. Hvis du har IBS, bør du også være forsiktig med koffein, alkohol, søtningsmidler av polyoler og drikke som inneholder kullsyre.
IBS og gluten
FODMAP har ingenting å gjøre med gluten. FODMAP er en gruppe karbohydrater, og gluten er et protein. De finnes i de samme matvarene, for eksempel pasta og brød som er laget av hvete. Hvis man er overfølsom for hvete og ikke har verken hveteallergi eller cøliaki (glutenintoleranse), er det antakelig fruktooligosakkarider man reagerer på, ikke gluten.
I en ny norsk studie så man at mange IBS-pasienter som oppga at de var sensitive for gluten, hadde det bedre med gluten enn dem som unngikk gluten. Da de i stedet fjernet FODMAP-stoffene, fikk de bedre resultater (1).
Det er viktig å få riktig diagnose
Hvis du har mageproblemer eller andre symptomer som du mistenker kan skyldes IBS, bør du gå til fastlegen og få dette undersøkt. Det er viktig å utelukke cøliaki, hveteallergi eller eventuelt andre sykdommer med lignende symptomer.
Hvis du har store problemer med magen, bør du ikke fjerne FODMAP-stoffene fra kosten på egen hånd. Næringsmidler som inneholder FODMAP-stoffer, er ofte næringsrike matvarer og bør bare fjernes fra kosten ved konstatert IBS – og i samråd med en ernæringsfysiolog.